bilychrest

Opečený chřest se strouhankou

Druhý recept od Honzy Všetečky je super sezonní! Skočte si zítra na trh a udělejte si krásný předkrm nebo přílohu k obědu. Mně tahle podoba chřestu strašně chutná, ale pozor, abyste se jím nepřejedli! Díky tomu, že je chřest opečený na másle, není tak lehký jako obvykle, ale získá tím opravdu neodolatelnou oříškovou chuť! Takže všeho s mírou a hezký víkend!

Na 4-6 porcí
Doba přípravy: 20 minut

1/2 staršího chleba
kousek másla
1 svazek bílého chřestu
pár kapek citronové šťávy
lžička cukru
sůl a pepř
parmezán na ozdobení

1. Honza začne s přípravou strouhanky. Vezme si několik dní starý chleba, ze kterého použije jen střídku bez kůrky a rozmixuje ji v mixéru.

2. Na pánvi si rozpálí hrudku másla, na kterém strouhanku pomalu opraží do zlatova. Trochu ji osolí a opepří. Nebojte se dát větší kousek másla, protože to dodá strouhance krásnou oříškovou chuť i vůni.

3. Pak si Honza omyje chřest a odřeže jeho spodní části (zhruba 2-3 cm od konce), které jsou tvrdé a dřevnaté. Na rozdíl od zeleného chřestu má bílý chřest vláknitou i slupku, a proto ji Honza škrabkou oloupe.

4. Do hrnce si napustí vodu, kterou přivede k varu. Přidá sůl, pár kapek citronové šťávy, kousek másla a trochu cukru, který přebije případnou hořkost. Nakonec vhodí chřest a nechá ho ve vroucí vodě zhruba 2 minuty, ale záleží na velikosti stonků. Chřest by měl zůstat stále křupavý. Po spaření ho hned přendá do studené vody s ledem, aby zastavil proces vaření.

5. Na pánvi si rozpálí trochu másla a opeče na něm spařený chřest do zlatova. Zlehka ho osolí a opepří. Talíře si vyloží kouskem pečicího papíru, na který poklade opečený chřest. Před servírováním ho posype opraženou chlebovou strouhankou a najemno nastrouhaným parmezánem.

bilychrest1

bilychrest2

bilychrest3

bilychrest4

bilychrest5

bilychrest46

bilychrest7

bilychrest48

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *